5o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΘΑΡΑΣ Π. ΦΑΛΗΡΟΥ

12, 13, 14, 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016
 
 

Αντώνης Κουφουδάκης


Ο Αντώνης Κουφουδάκης γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας. Είναι απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας και πτυχιούχος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Ε.Κ.Π.Α. Τον Ιανουάριο του 2006 πήρε το Δίπλωμά του στην κιθάρα με Άριστα παμψηφεί και 1ο Βραβείο από το Ωδείο Φίλιππος Νάκας  (τάξη Γιάννη Πετρίδη). Έχει παρακολουθήσει τον κύκλο σπουδών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου για την μουσική με καθηγητές τους Θ. Αντωνίου, Μ. Λογιάδη, Γ. Κουρουπό. Τον Οκτώβρη του 2015 τελείωσε με Άριστα το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στην κιθάρα (τάξη Κ. Κοτσιώλη).

   

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κιθάρας ως ενεργό μέλος με τον Ε. Ασημακόπουλο & τη Λ. Ζώη, την Α. Χριστοδήμου, τον V. Mikulka, τον R. Dyens τον J. Willard και με τον Κ .Κοτσιώλη στα πλαίσια της Ιόνιου Ακαδημίας καθώς και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας στην Νάξο.  Έχει διακριθεί στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Κιθάρας που διοργανώνει το ΥΠΕΠΘ με αποκορύφωμα το 2000 όπου απέσπασε το 1ο Βραβείο.

  

Έχει δώσει ρεσιτάλ στη πόλη της Καλαμάτας ( Μουσικό Σχολείο, Δημοτικό Ωδείο, Δημοτική Φιλαρμονική, αίθουσα συλλόγου Ακρίτας, 6ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο). Τον Αύγουστο του 2015 παρουσίασε μαζί με την ορχήστρα νέων του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, το Κονσέρτο Αρανχουέθ του J.Rodrigo. Μαζί με τον Α.Καρακατσάνη και την Μ.Νικολάου παρουσίασε έργα του Ν.Μαμαγκάκη στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου Athenaeum. Επίσης έχει δώσει ρεσιτάλ στα πλαίσια του 19ου Κύκλου Συναυλιών “Οι Νέοι για τους Νέους”, προσκεκλημένος του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, όπου παρουσίασε σε Ά εκτέλεση το έργο του συνθέτη Στ.Γυφτάκη  ‘‘Dance for guitar’’ το οποίο γράφτηκε για τον ίδιο. Έχει συνεργαστεί με συνθέτες-κιθαριστές όπως ο Κ. Γρηγορέας και ο Θ. Παναγόπουλος.

   

Από το 2012 συμμετέχει και διοργανώνει το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας στα πλαίσια του οποίου έχει παρουσίασε έργα ελλήνων συνθετών, κύκλους τραγουδιών του συνθέτη Στ. Γυφτάκη για κιθάρα, φλάουτο και φωνή, έργα για σόλο κιθάρα καθώς και έργα μουσικής δωματίου μαζί με το Ν. Μαλεβίτη και την Μ. Κολόζου. Το 2014 ήταν προσκεκλημένος του Γ. Πετρίδη και της Α. Χριστοδήμου στο τρίτο Φεστιβάλ Κιθάρας Π. Φαλήρου, ενώ το 2015 ήταν προσκεκλημένος του Κ. Κοτσιώλη στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου.

   

Από το 2008 είναι καθηγητής κλασικής κιθάρας στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας,  δραστηριοποιείτε σε διάφορα μουσικά σύνολα και συνεργάζεται με εξαίρετους μουσικούς όπως η Β. Βασιλειάδη και ο Ν. Παλαιολόγος.




Βίκη Βασιλειάδη


Η Βίκη Βασιλειάδη γεννήθηκε στην Αθήνα. Παράλληλα με τις σπουδές της στη

Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, σπούδασε φλάουτο στο Ωδείο

Αthenaeum στην τάξη της Στέλλας Γαδέδη, απ΄ όπου πήρε το δίπλωμά της με ‘Αριστα

παμψηφεί και Διάκριση εξαιρετικής επίδοσης τον Ιούνιο του 1991. Συνέχισε τις σπουδές

της στο Παρίσι στο Conservatoire de Boulogne, όπου πήρε μαθήματα δεξιοτεχνίας από

τον P.Y. Artaud. Επίσης, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια φλάουτου με τον W. Bennett και

τον J.Cl. Gerard και σεμινάρια του Δήμου Αθηναίων για την παραδοσιακή μουσική και τη

συμφωνική ορχήστρα , καθώς και μαθήματα παραδοσιακού τραγουδιού με τη Δόμνα

Σαμίου .


Έχει δώσει ατομικά ρεσιτάλ και πολλές συναυλίες μουσικής δωματίου στην

Αθήνα (Γαλλικό Ινστιτούτο, Ινστιτούτο Γκαίτε, Φ. Νάκας, Κολλέγιο Αθηνών κ.λπ.) καθώς

και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει συμπράξει, είτε σαν σολίστ, είτε σαν μουσικός ορχήστρας, με το Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας (ΚΣΥΜΕ), την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, το Σύνολο Μπαρόκ Αthenaeum και τη Συμφωνική Ορχήστρα Καλαμάτας. Διετέλεσε ως μόνιμο μέλος της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ραδιοφωνίας(1993-1999).


Από την αρχή της επαγγελματικής της διαδρομής έχει δραστηριοποιηθεί ενεργά και με

αποτελεσματικότητα στον τομέα της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα της διδακτικής του

φλάουτου. Υπηρέτησε ,ως μόνιμη δημόσια λειτουργός, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

και στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας(2003-2013), δίδαξε φλάουτο στο Ωδείο Κόνταλυ στην Αθήνα και από το 1991 έως και σήμερα είναι καθηγήτρια φλάουτου στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, σημειώνοντας αξιόλογες επιτυχίες.


Νικόλας Παλαιολόγος


Ο Νικόλας Παλαιολόγος, γεννήθηκε στην Καλαμάτα  το  1984.  Από πολύ μικρή ηλικία ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη μουσική, με την εκμάθηση του  μπουζουκιού με δάσκαλο τον Βαγγέλη Κουτσουμπό. Το 1996 έρχεται σε πρώτη επαφή με τα παραδοσιακά όργανα ως μαθητής στο μουσικό σχολείο Καλαμάτας , από το  οποίο αποφοίτησε. Εκεί ξεκίνησε την εκμάθηση των μουσικών οργάνων ταμπουρά και ούτι με δάσκαλο τον Δημήτρη Πανταζόπουλο. Σύντομα, ανακάλυψε τον τεράστιο πλούτο που κρύβεται στην Ελληνική παραδοσιακή μουσική , αλλά και στις μουσικές των λαών της Μεσογείου και της Ανατολής.

Το  2001  γνωρίζει τον κορυφαίο μουσικό, συνθέτη και δάσκαλο Ross Daly από τον οποίο έλαβε μία σειρά μαθημάτων επάνω στην τεχνική των μουσικών οργάνων ούτι και σάζι, στη θεωρία  του ανατολικού συστήματος  μουσικής και στην τέχνη του αυτοσχεδιασμού.  Από τότε αρχίζει την ενασχόλησή του και με άλλα έγχορδα όργανα όπως το cümbüs,yayli tanbur, kopuz, αιγυπτιακή rababa, sitar,  λύρα Καππαδοκίας, kabak kemane κ.ά. Το 2005 παρακολούθησε σεμινάριο δεξιοτεχνίας στο ούτι με καθηγητή τον σολίστα  Yurdal  Tokcan  στο Μουσικό εργαστήρι Λαβύρινθος στην Κρήτη. Τον Νοέμβριο του 2008 γνώρισε τον κορυφαίο σολίστα στο ούτι Nasheer Shamma ιδρυτή του “Bait al oud” στο Κάιρο, όπου έπαιξε στον εν λόγω χώρο  παρουσιάζοντας το ηχόχρωμα του ουτιού μέσα από δικές του συνθέσεις.


Το 1998 πραγματοποιεί την πρώτη του συμμετοχή στους Πανελλήνιους μαθητικούς καλλιτεχνικούς αγώνες, διαγωνιζόμενος στον ταμπουρά,  όπου απέσπασε  το 3ο  Πανελλήνιο βραβείο, και συνέχισε να λαμβάνει μέρος , όπου για τα τρία επόμενα έτη 1999-2001 απέσπασε τρεις φορές το 1ο Πανελλήνιο βραβείο με τη συμμετοχή στον ταμπουρά και στο ούτι.


Έχει λάβει μέρος σε συναυλίες, παραστάσεις και φεστιβάλ με διάφορα μουσικά σύνολα σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς της Ελλάδας  (Χρήστο Τσιαμούλη, Σωκράτη Σινόπουλο, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Βαγγέλη Καρίπη, Πέτρο Κούρτη, Κέλυ Θωμά, Χρήστο Μπάρμπα, Κυριάκο Γκουβέντα, Νικόλα Αγγελόπουλο, Σοφία Ευκλείδου, Ταξιάρχη Γεωργούλη κ.α.), καθώς  και με μουσικούς διεθνούς φήμης (Ross Daly, Amin ala-Gabu, Haig Yazdjian, Nasheer Shamma, Abdo Dagher, Efren Lopez, Yshai Afterman, Zohar Fresco κ.α.) Επίσης έχει συμμετάσχει σε διάφορες ηχογραφήσεις για cd του μουσικού  σχολείου Καλαμάτας, σε συλλογή με τραγούδια του Γιοβάν Τσαούς, στο cd του Ross Daly ‘THE OTHER SIDE’  κ.α.


Στην Καλαμάτα συμμετέχει σε διάφορα μουσικά σχήματα όπως τους ‘Taksim’ , ‘Beraber’ , Μαντολινάτα της χορωδίας ΟΡΦΕΥΣ , μουσική επένδυση σε αφηγήσεις παραμυθιών με την Κατερίνα Γυφτάκη-Μπέκ και  είναι μέλος του σχήματος ‘Bit gia Bit’ μαζί με τους εξαίρετους συμπολίτες του μουσικούς  Αντώνη Κουφουδάκη , Γιώργο Κλάδη και Μαρία Κρασοπούλου.

Από το 2013 διδάσκει στη σχολή βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας και είναι ιδρυτής του μουσικού συνόλου «ΧΟΡΙΑΜΒΟΣ» που υπάγεται σε αυτήν, το οποίο πρόσφατα απέσπασε αργυρό βραβείο στον 1ο διεθνή διαγωνισμό και φεστιβάλ χορωδιών 2015 που διεξήχθη στην Καλαμάτα, επίσης έχει διδάξει στο μουσικό σχολείο Καλαμάτας, σε σεμινάρια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και από φέτος έχει αναλάβει τον τομέα των εγχόρδων του παραρτήματος του ‘Τμήματος Ελληνικής Μουσικής Παράδοσης του Ωδείου Αθηνών (1871)’ με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Χρήστο Τσιαμούλη, που λειτουργεί στο Ξηροκάμπι Λακωνίας σε συνεργασία με τον Παιδαγωγικό Φιλότεχνο Όμιλο Φάριδος.

Τέλος, συνεχίζει τις σπουδές του στα ανώτερα θεωρητικά της Δυτικής μουσικής με δάσκαλο τον συνθέτη και διευθυντή του Δημοτικού ωδείου Καλαμάτας Ευστάθιο Γυφτάκη.